Telenor (Mobi) banka – utisci nakon 6 meseci korišćenja

Mobilno / 29. 08. 2015. / Autor:

DRAGI ČITAOČE, TEKST KOJI SLEDI JE POTPUNO ZASTAREO I PREDSTAVLJA USPOMENU NA POČETKE RADA TELENOR BANKE. DANAS JE TELENOR BANKA U STVARI MOBIBANKA I VEĆINA DOLE NAVEDENIH ČINJENICA VIŠE NE VAŽI. JA SAM I DALJE KORISNIK MOBIBANKE JER SAM NAVIKAO I ZADOVOLJAN SAM, IAKO SU NAMETI VEĆI NEGO U POČETKU. SREĆNO SA ČITANJE I DALJIM ISTRAŽIVANJEM.

telenorsvuda

Račun u Telenor banci sam otvorio početkom 2015. godine. Za više od 6 meseci aktivnog korišćenja stekao sam uvid u sve prednosti i mane ove virtuelne banke. Imao sam sa čime da uporedim jer sam više godina u Banci Intesa. Svoje iskustvo želim da podelim sa vama jer mislim da vam uz nekoliko saveta finansijski deo života mogao biti lakši.

Šta me je navelo da razmišljam o Telenor banci

Sedam godina sam korisnik Telenor mobilne mreže. Dopada mi se njihova logika poslovanja i odnos prema korisnicima. Nisam nikada imao bilo kakvih problema. U momentu kad jedna takva kompanija "œotvara" i svoju banku, očekuješ da će tu biti nečeg potpuno drugačijeg. Posle izvesnog vremena mogu da zaključim da me intuicija nije prevarila. Telenor je ukrstio bankare, marketare i IT ekipu i napravio dobar pomak na domaćem tržištu. Da krenem redom.

Otvaranje računa

Kompletan proces otvaranja računa se odigrava putem mobilne ili web aplikacije. Ako se odlučite za mobilnu, kao što sam to ja učinio, praktično je vaš prvi korak odlazak na Google Play Android market, gde inače skidate sve nove aplikacije, tu preuzimate i Telenor Banka aplikaciju. Dalji koraci su vrlo jednostavni i intuitivni. Aplikacija vam korak po korak traži neophodne podatke, a i "œskreniranje" lične karte nije problem, jer je, logično, fotografišete svojim telefonom.

telenorotvaranjeracuna

I upravo to ležerno kliktanje iz fotelje i fotografisanje lične karte je bio prvi momenat kada sam shvatio da je Telenor banka iskoristila sve što je jednostavno i logično, a što nam danas tehnologija pruža. I onda konstatuješ: Ja sam do sad morao lično do banke da odem, čekam u redu, predajem ličnu kartu na skeniranje, potpisujem 10 papira i tako dalje. Birokratija je druga reč za banku danas i upravo su to okovi o koje se svaki dan saplićemo, a kojih u slučaju Telenor Banke jednostavno nema.

I kad završite sa procesom predaje podataka preko aplikacije ipak vas očekuje potpisivanje ugovora. Ali gde? Tamo gde kažete kuriru da dođe. U mom slučaju parking ispred moje zgrade. Verovatno banka mora da ima neki papir o tome da sam korisnik banke, ali je tu papirologiji kraj. Šest meseci kasnije, ja više ni jedan papir nisam potpisao, sve se dešava na klik.

Moram da iznesem još jedan interesantan, i gle čuda, logičan podatak: sami birate broj računa. To nisam video ni kod jedne banke. Kasnije porazmislio, tako je logično. Ako je banka nova, imate milijardu kombinacija za sopstveni broj. Zašto da vam neko nameće broj računa, po nekom ključu, kao kod drugih banaka. Imate blanko polja u aplikaciji, broj računa upisujete sami. Najlakše je da to bude vaš broj telefona. Prefiks banke naravno obavezan, ali se lako pamti.

Mobilna i web aplikacija

Kao i kod registracije, tako i kod svakodnevnog korišćenja, postoje dva načina za korišćenje usluga Telenor banke: mobilna aplikacija i web aplikacija. Ja ih lično kombinujem, ako sam na računaru to je web, ako sam u krevetu ili autobusu to je mobilna aplikacija. U osnovi, ovde ne postoji razlika u odnosu na druge banke. Sve se sada trude da obezbede pristup korisnicima, fizičkim licima (pravna lica su posebna priča, o tome neki drugi put), na sve moguće tehničke načine. Razlika je u onome što kasnije sledi, a to je lakoća upravljanja aplikacijom, načini slanja novca, nepostojanje FT1P sistema kao drugih banaka.

telenorapp

Neću ovde detaljno opisivati rukovanje aplikacijama, stvarno je jednostavno i intuitivno i brzo možete ući u rutinu, posebno kod mobilne aplikacije.

Napraviću ovde samo malo poređenje sa novom Banka Intesa aplikacijom, koju sam skoro probao da instaliram, gde mi je za prvo logovanje bila potrebna neka poduža šifra koja se dobija samo u pisanoj formi, pa opet moraš da ideš lično do banke da bi šifru pokupio, toliko o novoj tehnologiji.

Do skora je postojala samo jedna bitna stvar koju ste morate lično da preuzmete u „banci“, ali se u međuvremenu i taj bitan detalj promenio. Platna kartica se takođe šalje na kućnu adresu.

Troškovi održavanja računa

Telenor Banka trenutno ima dva modela naplate, mogao bih prosto da ih podelim:

Naplata po akciji znači da vam je održavanje besplatno, ali svaka akcija nešto sitno košta. Na primer, uplata sa vašeg računa ka računu koji je u nekoj drugoj banci košta 25 dinara. Ako uplaćujete nekom u Telenor banci, to je svakako besplatno. Takođe u toj opciji naplate po akciji i izdavanje kartice košta 500 dinara jednokratno. Uz to imate i troškove ako podižete keš na bankomatu neke druge banke, što vas košta 50 dinara po podizanju.

Mesečna naplata je idealna za one koji imaju veći broj akcija u toku meseca. Tu ste na paketu Progresiv čije održavanje košta 300 dinara mesečno, svaki mesec, ali zato nemate troškove za uplate i prvih 5 podizanja na tuđim bankomatima je isto bez provizije. Platna kartica je u tom slučaju besplatna.

Otvaranje štednog računa

Novi momenat koji će vam raspaliti maštu. Novi štedni račun se otvara na klik, potvrdom da pristajete na propisane uslove koje možete pročitati, bez odlaska u banku, bez dodatnog potpisa, papira, čega god. Vaše logovanje na aplikaciju ostaje isto, samo pored prvog tekućeg računa dobijate još jedan, u ovom slučaju štedni račun.

Razlika je klasična i logična: novac vam se pri transakcijama nikad neće skidati sa štednog računa, već samo sa tekućeg. Sa štednog se skida samo ako vi to poželite i uradite interni prenos sa štednog na tekući, što je besplatno. Ja se tu često igram ličnog bankara, kad mi pretekne neki novac na tekućem, prebacim na štedni. Kad prigusti i mora nešto brzo da se plati, prebacim sa štednog na tekući.

telenorbankapaketi

Što vam duže novac stoji na štednom računu, to više dobijete keša na konto kamate, koja je kod dinarske štednje jako povoljna i iznosi 7%, na godišnjem nivou, ali se isplaćuje mesečno! Primer: od 1. aprila do 1. maja ste na štednom računu imali 35.000 RSD. Ako vam taj novac stoji godinu dana, dobićete na konto kamate 2.450 RSD, odnosno svaki mesec oko 200 RSD, da vas ne umorim sad bankarskom matematikom, jer isplata kamate ide svakog meseca.

Devizni štedni ima ultra smešno nisku kamatu i cela ta priča da li štedeti u dinarima ili u evrima je tema za poseban blog post. Meni za sada dinar deluje stabilno, kamata je dobra i rešio sam da štedim u dinarima. Ako prigusti, lako mogu preko aplikacije da prebacim keš na tekući račun i konvertujem ga u evre ili dolare, što je posebna tema koja sledi.

Povoljan kurs

Upoređivao sam, drastično je bolji nego mnoge menjačnice u unutrašnjosti Srbije. Jedino je bolji kurs u strogom centru Beograda gde je ogroman promet, pa se menjačnicama isplati. Kolega kaže da često koristi Telenor bankomat kao menjačnicu, konkretno ubaci neki novac, zameni preko aplikacije u evre i izvuče evre sa bankomata (opcija koju retko koji bankomat u Srbiji poseduje).

telenormenjacnica

Keš-in opcija

Upravo sam pojasnio opciju ubacivanja novca u bankomat. To je takođe novitet i zove se keš-in opcija, a karakteriše je dosta prednosti. Novac jednostavno i brzo možete ubacivati na svoj račun, a jedini red koji može da se pojavi je red na bankomatu, što je retkost.

Keš-in je super opcija posebno ako nešto kupujete preko interneta, što je potpuno i lako moguće obzirom da od Telenor banke dobijate Master Card karticu. Ubacite na račun koliko vam je potrebno para, kupite preko interneta, i tu sledi naredna tema.

Opcije plaćanja

Bilo da plaćate nešto preko interneta ili prosto nekome na račun, prvi put će vam Telenor banka uvek tražiti verifikacioni kod. To je šestocifreni broj koji dobijate putem sms-a, kao dodatna potvrda da ste upravo vi pokušali određenu transakciju. Na nekoliko sajtova mi se desilo da nakon unosa broja kartice i pokušaja kupovine dobijem sms sa verifikacijom, dok i se na webu otvara novi prozor da taj broj unesem. Ovo je dodatna mera sigurnosti.

Ako nekome od rodbine često uplaćujete novac, mada je uvek bolja suprotna opcija, nakon prve uplate tu osobu možete kroz aplikaciju označiti kao sigurnu osobu, nakon čega više nećete morati da unosite kod za verifikaciju i uplata ide drastično brže.

telenoruruci

Od opcija za plaćanje bih posebno izdvojio plaćanje na broj telefona. To možete praktikovati ukoliko ne znate koji je tačan broj računa osobe kojoj želite da uplatite novac. Unosite broj telefona, ta osoba dobija sms sa linkom, gde unosi broj svog računa, nakon čega se novac automatski uplaćuje na taj račun. Primere možete videti na fotografijama.

Samo još da dodam da nakon svakog plaćanja dobijate i automatski email od banke, gde piše da vam je upravo skinuto toliko i toliko para sa računa. Na kraju meseca dobijate i kompletam mesečni izvod. Postoji i opcija sa sms verifikacijama, sve se lako podešava putem aplikacije i opcije su razne.

uspesnasmsuplata

Mane Telenor banke

Svaki sistem ima svoje mane. Kod Telenor Banke u ovom trenutku to su dve stvari:

  • slabo rasprostranjena mreža bankomata
  • nepostojanje kreditnog programa
  • neće moći da je koristi moja baba

Mali broj bankomata van većih gradova su prikrili prikazom Telenor radnji ali u Telenor radnji ne možete sebi uplaćivati novac, niti vršiti isplatu novca.

Na primer, kad sam u Boru i želim sebi na račun da uplatim neki novac, to neću moći da uradim. Jedini način je da odem u neku drugu banku i uplatim konkretan iznos sa provizijom. Druga situacija, takođe grad bez Telenor bankomata, ukoliko ste na starter paketu, podizanje novca plaćate 50 dinara. Za ovo drugo je rešenje Progresiv paket, iako nemate Telenor bankomat lagano podižete kod drugih banaka, ali situacija u kojoj želite da uplatite novac bez provizije, ako nemate bankomat, ipak nije moguća.

kurstelenor

Druga mana je nešto na čemu Telenor banka verovatno uveliko radi. Poznajem puno ljudi kojima je već sada tekući račun u Telenor banci primarni i jedini račun i ljudi redovno primaju platu. U nekom trenutku će sigurno poželeti da podignu keš kredit ili nešto više. Sada mogu da računaju samo na kredit za telefon (ipak je to Telenor)  ali u savremenom finansijskom svetu to nije dovoljno.

U ovom momentu redovi na bankomatima nisu mana već prednost Telenor banke. Ipak, siguran sam da će u narednom periodu i ovde morati da vode računa jer broj korisnika raste iz dana u dan, a za razliku od drugih banaka, kod Telenora smo usmereni samo na bankomate, što može dovesti do većih gužvi u budućnosti. Ipak, predviđam da će uskoro pored svakog bankomata niknuti još po jedan (već sada postoji par lokacija sa dva bankomata), a tamo gde ih nema biće makar jedan. Logično je, a Telenor banka se logikom i vodi.

Treća mana nije direktno vezana baš za moju babu, ali evidentno da je Telenor banka određenoj ciljnoj grupi uskratila mogućnost korišćenja svojih usluga. Ljudi koji nisu digitalno pismeni sigurno neće moći ni da priđu Telenor banci, jer neće ni znati ni umeti kako. Moram da vam priznam da se moja baba oduševila kad je čula kako lako prebacujem keš sa tekućeg na dinarski po viđenju sa 7% kamate, ali se u istom trenutku i razočarala jer su to za nju španska sela, mada uvek ostaje ona fina opcija da štedimo na mom računu.

Najčešće nedoumice

Za ovih šest meseci primetio sam da ljudi imaju nekoliko nedoumica oko Telenor banke i postavljaju najčešće sledeća pitanja:

  • Da li je potrebno da imam broj u Telenoru kako bih otvorio račun u Telenor banci?
  • Uplatiću ti novac, samo mi reci u kojoj Telenor radnji?

Nije potrebno da imate broj u Telenoru kako bi otvorili račun u Telenor banci. Tu povezanost slobodno razdvojite, niko vas neće primoravati da promenite mrežu. I sa mts brojem sve radi podjednako dobro.

Uplata novca, kao odgovor na drugo pitanje, nije moguća u Telenor radnjama. Na osnovu informacija drugih ljudi, ako već nemate račun u Telenor banci, kako bi vam provizija bila 0 dinara za Telenor banka uplate, probajte uplatom u Pošti, gde je provizija oko 35 dinara (slobodno me ispravite u komentaru ili iznesite svoje iskustvo sa provizijama).

Opšti zaključak

Ukoliko ste došli do kraja ovog teksta, velike su šanse da ćete otvoriti račun u Telenor banci. Zaista mi nije cilj da vas na to nagovorim, ali smatram da je ovo banka kojoj vredi dati šansu. Posle svega, stičem utisak da manje vremena gubim u redovima i da su mnoge finansijske operacije prišle na samo jedan klik.

Share Button
35
35 Komentara
  1. Odlican text Milose.

    Imam jedno pitanje: Da li postoji mogucnost prenosa novca sa jednog racuna na Telenor racun uz pomoc platne kartice?

    Primer, otvorim Telenor sajt ( bilo public opcija ili nakon logovanja) i izaberem dopunu racuna. Unesem broj kartice, cvv2 i iznos koji zelim da uplatim ( eventualno i broj Telenor racuna) i kliknem load/dopuni/sta god?

    To bi bila izuzetno dobra opcija po ugledu na strane banke i servise.

    Dusan

  2. Viktor

    Pozdrav,
    Evo i ja imam nekoliko pitanja:

    Kakva je mogucnost koriscenja kombinacije Paypala i Telenora ?
    Da li je to moguce i da li se moze lako prebaciti novac?

    Sta se desava ako neko iz iznostranstva ili iz nasih ex Yu republika hoce da mi uplati novac ili ja njemu kako to funkcionise?
    Hvala na konkretnom odgovoru!!!

  3. Milos

    Odlican tekst,svaka cast za review.
    Korisnik sam druge banke,i raspitivao sam se ranije kako funkcionise telenor banka.
    Morao bih da dodam jos po koju manu koju ima ovakav sistem bankarstva kao sto je telenor banka. Sta u slucaju kada se pojavi problem sa karticom,kada je potrebno da se podnese reklamacija,da se posalju papiri za osnov deviznog priliva (nbs od banaka trazi ovakva dokumenta i to banke zahtevaju od klijenata)..
    Ceo princip je dobar,ali videcete kada kroz godinu ili dve dana vi budete radili neke stvari koje je ranije za vas radio neki bankar,a ka tome se tezi da klijent sve sam radi..pocevsi od placanja racuna (stimulisu se klijenti tako sto se ukida provizija za takve transakcije)
    Telenor banka se sada razvije i sve deluje povoljno,i kao sto si pomenuo stvarace se guzve na bankomatima,mozda ne sutra..ali u narednom periodu.
    Ono sto meni smeta npr je sledeca situacija. Zelis da uplatis na svoj stedni racun npr 3000€, imas apoene od 100€,stojis na nekoj prometnoj ulici,bez imalo privatnosti,i ubacujes novcanicu po novcanicu ili sve odjednom (ne znam kako to funkcionise),ali je poenta da moze neko da pridje s ledja i odose pare.
    Mislim da ce i telenor morati da otvara elspoziture,bar za takve stvari.

  4. Marko

    Odlično pitanje Dušane, to i mene interesuje.

  5. Imam racun, ali sam ga otvorio samo kao kreditni da bi placao rate za telefon, nisam prebacio platu na njega. Moje pitanje je da li se placa provizija za placanje racuna drzavnim ustanovama … tj. ja vec sad placam preko RF banke struju, net, vodu i sve ostalo .. bez provizije …

  6. Pedja

    Moze li se koristiti za prodaju preko interneta? Prihvata li je Paypal?

  7. Pozdrav Miloše. Lepo si napisao blog post i u potpunosti se slažem s tobom. Ja sam već nekoliko meseci korisnik Telenor banke i u potpunoti sam zadovoljan. Iako Telenor banka trenutno nema kreditnu aktivnost, veoma mi se sviđa njihova strategija ulaženja u biznis korak po korak. To i meni kao korisniku uliva sigurnost. Možda bih dodao samo dva manja nedostatka. Prvo, kada hoćeš da podigneš veći iznos novca, tipa 200 ili 300 hiljada dinara, možeš da imaš neugodnost jer bankomat možda trenutno nema tu količinu novca. Ovo je problem svih bankomata, a ne samo bankomata Telenor banke. Drugo, bilo bi lepo kada bi Telenor banka izdavala i čekove, pa da možemo i njih da dobijemo kako bismo obavljali određene kupovine „na poček“. Što se kredita tiče, mislim da će uskoro i to krenuti, a meni kao ekonomisti najbolji znak za to je kampanja prikupljanja depozita u formi štednje po viđenju, koja je inače jedna od najpovoljnijih na tržištu. Veliki pozdrav.

  8. @Dusan
    Postoji mogucnost prebacivanja novca sa jednog na drugi racun u telenor banci i to mozes izvrsiti tako sto ces ukucati broj tog drugog racuna u telenor banci ili neku od opcija kao sto je Email adresa ili broj telefona vlasnika tog drugog racuna u telenor banci

    Nazalost nije moguce placanje tako sto ces ti upisati broj kartice na kuju zelis da uplatis a malo i nije logicno da ti znas broj kartice vlasnika nekog drugog racuna.

    @Milos
    Od nedavno su kod mene u Indjiji postavili bankomat tako da sada nemam problem sa dopunom svog racuna ali do skoro sam to resavao tako sto odem do Raifaissen banke u kojoj takodje imam otvoren racun,Tamo uplatim novac na svoj racun i preko Raiffeisen net banking aplikacije prebacim novac na svoj racun u Telenor banci bez provizije.
    Bez obzira na visinu provizije to mi je bila najbolja kombinacija jer je u posti uvek guzva i bez pola sata do sat vremena cekanja u redu nemoze da se zavrsi posao.

    Nadam se da ce od 01.10.2015 Telenor banka da uvede neke novine sto sse tice prijema novca preko interneta za online prodavnice jer tada stupa na snagu novi zakon o platnim uslugama koji ce bolje da definise tu oblast.

  9. Sad bio u posti i uplacivao nesto za oglase….provizija 45 din.
    Ne znam da li je isto i sa ovim racunima, ali bih rekao da je to to.

    P.S.
    Rekao si da te ispravim ako nije tako 😉

  10. Miloš Petrović

    Ako iz pošte uplatiš na svoj račun, vrlo moguće da je provizija prenosa ka Telenor banci 45 dinara, svakako hvala za info. Kasnije, kad sa Telenora uplatiš na primer oglašavanje ka Fejsbuku ili Guglu, nema dalje provizije od onoga što su ti ova dva sajta dala kao predračun.

  11. Miloš Petrović

    željko, odlična finta sa drugom bankom 🙂 Dopuniću tekst uskoro.

  12. Miloš Petrović

    Peđa, prihvata je Paypal kao i svaku drugu MasterCard karticu, preko interneta sve radi savršeno, kao i direktno plaćanje na ino sajtovima.

  13. Miloš Petrović

    Đevrek, državnim ustanovama nisam probao. Telenoru i IKOMu sam plaćao račun, uračunao mi je standardno 25 dinara proviziju, jer sam na starter paketu. Ako imaš progresiv, gde mesečno plaćaš, moguće da nema provizije.

  14. Miloš Petrović

    Miloše, oko unosa veće količine novca u bankomat, ne ubacuješ jednu po jednu već gomilu. Verovatnoća da će ti neko prići je ista kad ubacuješ 100 dinara i 3.000 evra. Više je to psihološki 🙂 Ali povedi zeta ili nekog krupnijeg burazera da ti čuvaju leđa 🙂

  15. Upravo si me ubedio da otvorim racun u Telenor banci. Mnogo vise me interesuju opcije za pravna lica te se nadam da ce biti neki tekst o tome uskoro. Hvala puno za ove informacije.

  16. Miloš Petrović

    Luka i meni bi značila opcija sa pravnim licima, ali nisam siguran da će se to skoro desiti.

  17. Лепо срочен текст и иако су све мане и врлине већ постале опште познате свакоме ко је хтео да отвори рачун код њих, добро је што је све скупљено на једном месту.

    Само бих додао да није могуће пребацити новац са Paypal-a на Теленоров рачун, што је велика мана и једини разлог зашто нисам постао корисник код њих. Надам се да ће се и то ускоро променити.

  18. Miki

    Korisnik sam telenor banke vec godinu dana,sa progresiv paketom.Sve sto sam placao bilo je bez provizije.Za sad jedina mana su bankomati.Nedovoljan broj istih.

  19. Miki

    napomena-krenule su kreditiranjem,tj krenule su kreditne kartice(dve vrste)

  20. ivan

    Postovani,
    Prijavio sam se i otvorio racun u Telenor Banci i naisao na problem!
    Kada mi izracunava kamatu,prilikom otvaranja stednog racuna,daje mi primere gde je kamata duplo manja, tj oko 3.5%.
    Za iznos koji ste naveli od 35.000 dinara ukupna isplata posle godinu dana izlazi 36191.56 RSD a ne kao sto ste vi naveli 37450 rsd. Na 100.000 rsd ide 3450 rsd.

    Da li ja gresim i pogresno racunam ili je cela ova prica od 7% godisnje sarena laza?
    Pozdrav

  21. Micha

    Pokusao sam da otvorim racun u Telenor banci, medjutim odbijen sam jer sam rodjen u inostranstvu. Naravno da imam nase drzavljanstvo, licnu kartu itd, medjutim mesto rodjenja pravi problem. Iskreno, idiotizam. Koliko se secam jos uvek zivim u Srbiji i srpski sam drzavljanin, medjutim Telenor ima drugaciju poslovnu politiku. Cini mi se da ti ima mesta za tuzbe…. Zivi bili pa videli.

  22. Sve što si napisao je tačno, mislim da sam otvorio račun u prvih 10 ljudi od početka rada Telenor banke. A eto spominjao si kredize, sad je počela akcija kreditnih kartica i takodje sam bio uspesan tu i to za veoma kratko vreme odobravanja i bez previse cimanja. Jos samo da porade na tome da u Srbiji PayPal funkcionise sa MasterCard i to je to (u Srbiji samo Visa kartice ukoliko primate novac, za slanje i placanje moze i MasterCard. Ali Telenor uveliko zauzima mesto broj 1 A ostali ih kopiraju 😉

  23. zoran

    sve to samo jeftinije i jednostavnije je u AIK banci.
    telenor prevaranti te namame na placanje pospeid racuna bez provizije ako ides preko telenor banke , anda ti OTMU 500 dinara za otvaranje racuna, sto u AIK banci nema i odrzavanje uz besplatna SMS obavestenja o svim promenama na računu koštaju 250 , a ne 300 dinara i nema nikakvih 25 din po računu vec 0 dinara uz jako jednostavno osiguranje placanja sa 4 a ne 6 brojeva itd,Sve je jednostavnije u AIK banci!
    AIK I SAMO AIK BANKA . Ove cu sto pre da ugasim ako me to ne bude koštalo previše, a verovatno košta.

  24. Mina

    Iako sam zadovoljni korisnik Telenor banke za odredjene potrebe (ne sve), da dodam jos jednu sitnu manu Telenor banke: izdaju samo MasterCard kartice, a npr. za povlacenje novca sa PayPal-a neophodna je VISA kartica 🙁

  25. Ljubica

    Lepa reklama za Telenor banku upakovana kao blog. Istina je malo drugačija, po principu one narodne: „Dala aba dinar da uđe u kolo, sad bi dala sto da izađe“
    Ljudi, ne nasedajte. Ja sam pre oko godinu dana otišla u Telenorovu poslovnici kod okretnice u Ustaničkoj ulici da uzmem novi teleon i produžim postpaid ugovor. Radnica me napala kao zubna bolest da otvorim račun, kaže procedura traje par minuta, potpuno je besplatno, može se zatvoriti račun bilo kada bez naknade, besplatnu karticu će mi besplatno poslati na kućnu adresu… Iz poslovnice sam izašla posle bezmalo sat vremena. Besplatna kartica nikada nije stigla na kućnu adresu, a nakon dva meseca su mi poslali preteću poruku:“Ako ne uplatim 500 dinara za karticu (onu besplatnu) na račun xxx u roku od 15 dana tužiće me i poslaće izveštaj kreditnom birou. Vidim da je đavo odneo šalu i uplatim taj novac i nazovem call centar da mi zatvore račun. Kažu može kada uplatim 130 dinara kamate (ne znam na šta kamata). Šta ću, uplatim i to i ponovo nazovem da ugasim račun. Kažu dugujem 20 dinara kamate i još se čudi ženska kako sam zaboga uplatila samo 130. Reko, koliko da uplatim? Jel dovoljno ako prodam bubreg i novac prebacim na njihov račun? Kaže, ne moraš prodavati bubreg, oprostićemo ti dug. Tako da sačuvah oba bubrega, izgubih samo živce.
    Prošla sam pakao. Nemojte se ljudi igrati, ne šalite se šalom.

  26. Miloš Petrović

    Ljubice, tekst je u potpunosti pisan na osnovu ličnog iskustva i bez bilo kakve tendencije za klasičnom reklamom.

    U vašem slučaju je greška radnice što vas nije upozorila da izdavanje kartice košta 500 dinara. Ja sam to i u tekstu naveo. Ta kartica se samo jednom izdaje a prednosti koje Telenor Banka ima u odnosu na druge banke su velike. Opet, Telenor Banka nije za svakog i nije dobro da radnici Telenora ubeđuju svaku mušteriju. Tu greše svakako.

    Inače, evo i posle godinu i po dana i dalje koristim Telenor Banku i nemogu da zamislim život bez nje. Iskreno, najviše mi znači kod plaćanja računa preko mobilne aplikacije a i sama kartica je odlična opcija ako plaćate nešto u inostranstvu.

  27. Sasa

    Ja sam korisnik ovr banke vec godinu dana. Pocetno idusevljenje je uveliko splasnulo. Razlog – brzina i cesti kvarovi bankomata.

    Aplikacija se u pocetku otvarala za sekundu – dve. Takodje su sve operacije, placanja i sl isle skoro trenutno.
    Onda je pocrla da usporava. Ocigledno s povecanjem broja korisnika. Sada cekam skoro minut da se posle kucanja pina dobije glavni ekran. Placanja su takodje usporila, a nekad se placanje ne dovrsi, aplikacija javi gresku, ja ponovo platim i posle vidim da je uplata otisla dva puta.
    Cesto na nekim mestima app pukne uz gresku „telenor banka has stopped“.

    Bankomati cesto baguju, sa porukom „da se trenutno odrzavaju“. Odem preko puta na intesin i podignem pare. U Delti nije hteo da mi isplati, javio neku glupu gresku, ali je ipak rezervisao sredstva. Itd itd.

    Zakljucak – kapacitet ne prati povecanje broja korisnika. Ne znam sta drugo, imam Sony z5 i pre njega jor par flegshipova, nije do telefona.

    Za sada cu ostati tu, ali cujem da su i ostale banke uvele odlicne mbanking aplikacije.

  28. MILAN

    Interesuje me da li je minimalno podizanje kes kredita 60 000 dinara? I da li moze manje da se podigne,npr. 30 000 dinara?
    Hvala

  29. Miloš Petrović

    Minimalni iznos za keš kredit za koji se može podneti zahtev je 60.000 RSD. Ukoliko korisnik želi da podnese zahtev na 30.000 RSD savetujemo kreditnu karticu.

  30. Janko

    @Milan

    Probaj da uzmeš keš kredit od 60000 i ako ti ga odobre 30000 odma vrati i eto ti kredit od 30000 😉 samo što će oni da ti iskomplikuju život tako što će ti odbiti 60000 i ponuditi 3-4x više na cc 60 meseci ali primeniš istu stvar … vratiš odmah sve iznad 30000 jer se prevremena otplata ne naplaćuje. Možeš onda i svakog meseca uplaćivati minimum 3x veličinu rate da kredit otplatiš što je brže moguće, a ne za 60 meseci na koliko su ti oni odredili.

  31. Despot

    Odlican tekst. Racun sam otvorio septembra 2015. godine i mislim da sam im poslao vise novih klijenata nego njihovi radnici koji vas startuju kada udjete u njihove prodavnice.Razlog je jednostavan, prezadovoljan sam. Od kada sam otvorio racun nisam vise usao ni u jednu banku i revolving koji imam u nekad Hypo, a danas Addiko banci placam od kuce. Nedavno sam imao „problem“, morao sam da uplatim dolare, a posto nikada nisam bio u banci imao sam problem da ih nadjem. Za one koji ne znaju nalaze se u Airport sitiju vrata iz prodavnice, velicina prostora (otprilike 1.5mx2m). Ako mozete da uplatite dinare, isplatite dinare, uplatite evre, podignete evre, platite racune, prebacite na drugu banku, meni licno ne treba vise. Bavim se decenijama MLM sistemima i „zao mi je“ sto preporuke za banku ne mogu da naplatim, ali zadovoljan korisnik je hodajuca reklama i jednostavno ima zelju da o tome prica. Sto se mana tice ja nikada nisam bio zaposlen pa ne mogu ni do kreditne kartice ni do kredita, ali to je stvar mog posla i moje odluke, to nije mana banke. Da zavrsim, ja sam prezadovoljan sto vec drugu godinu nisam usao ni u jednu banku i nisam izgubio ni sekundu vremena, to je za mene neprocenjivo. Primedbi za sada nemam.

  32. Sasa

    Pre par meseci ostavih komentar vezan za sporost aplikacije i ceste kvarove bankomata..Sada bih dodao jos jednu neprijatnost – drasticno povecanje tarife od 1.2.2017.

    Najznacajnije je 100% povecanje naknade za isplate sa drugih bankomata
    (100 umesto 50 din), kao i 200% povecanje za Upit stanja na računu na bankomatu druge banke (80 unesto 30 dinara).

    Takodje provizije svih placanja su skocile 20% (30 umesto dosadasnjih 25 din). Hitni nalozi su skocili sa 150 na 200 din.

    Stara srpska priča – navuku te povoljnostima koje posle ukinu, znajući da se nećeš cimati oko gašenja, seljenja i sl.

  33. JVL

    Odlican text, sazet, citljiv, razumljiv…

  34. 21 gram

    Morao sam ovo da napishem i nadam se da me dotichna osoba ne shvati pogreshno, jer dobronamerno ovo pishem. Zaintrigirala me je poruka Ljubice i mogu da kazem da sve shto je „rekla“ ide na to da je neko drugi uzeo njenu karticu i koristio, a to shto ti traze neke kamate i sl. mislim da je veoma lako da se utvrdi ulaz/izlaz para sa konta preko mobilne aplikacije, ali radije preko kompjutera (bolji pregled), ali najradije da se zovne banka direktno (GLAVNA BANKA, a ne filijalice sa oshtrokondzama shto rade na proviziju) sa telefona i da se pricha sa njima i verujem (A I MORAJU) da ce oni preko telefona da ti objasne tachno koliko,kada i gde su izvadjene pare i ako su izvadjene, Ako su izvadjene, A TO NISI TI znachi neko ti koristi karticu. ali morash da ih zovesh i ne uplacuj bezveze neshto shto nisi duzna, a ako si duzna barem cesh da znash za shta si duzna i bice ti mirnija dusha, ako nishta drugo. Telenor (i ako nemam konto tamo) je ozbiljna banka i „puna kao brod“ kao i Norveshka sama i ne verujem da ti oni uzminaju neshto shto ne treba, ali ponavljam… morash da zovesh da bi znala o chemu se radi i nemoj odmah da krenesh sa drekom i optuzbam (ne kazem da si ti takva), nego „dobar dan“ i zamoli da ti OBJASNE SHTA SE DESHAVA, jer vam nije dobro zbog situacije kakva jeste, Ako ti odgovori neka glupacha ili glupson, zovi i spushtaj slushalicu dok neko drugi ne odgovori, a ako se samo tupadzije javljaju tog dana (a ne verujem) zovi sutra i tako te kombinacije.
    Na zalost mi smo uvek u inferiornoj situaciji kad dodje do banaka, jer mi (dobrovoljno) trazimo njihove usluge a ne oni nashe i moramo nekad da progutamo malo ponosa i da se pravimo glupi i ako bismo najradije da im razbijemo glavu o prvi kamen kraj puta.
    I moram da kazem da kad se pravish glup…najcheshce si ti taj koji je pametniji na kraju 🙂 .

    Pozdrav 21 grams „shto sitnija slova, to vazniji text“

  35. Pera

    Ne znam zašto vršite pritisak na ljude da otvore kod vas tekući račun pod izgovorom da rata telefona mora da se plaća odvojeno. Vidi se da su zaposleni pisali komentare. Ako hoću da otvorim račun kod vas ka ću otvoriti bez da me neko tera. Usput jako ste spori i telefon je neispravan, posle tri dana moram ići da ga reklamiram. Banka je banka, a usluga telefonije treba da bude razdvojena. Operateri su vam spori i ne informisani.

Ostavi komentar