#Onokad bloger piše o televizoru: Toshiba smart 46TL968/938 LED TV

Ostale teme / 24. 12. 2012. / Autor:

Retko pišem o hardveru i teško se odlučujem na testiranja te vrste. Ipak, ovo nije sponzorisani Toshiba tekst već dobra volja da vam prenesem neka interesantna zapažanja. Kada mi je ponuđeno da testiram Toshiba laptop ili Toshiba TV odlučio sam se, na iznenađenje drugih, za testiranje televizora. Laptop ko laptop, verovatno bih vam na kraju napisao da je jako brz, lep, sa fenomenalnom završnom obradom. Smatrao sam da će vas pre zanimati da pročitate nešto o pametnim televizorima, a najiskrenije i meni je prijalo da 7 dana imam bioskop ispred sebe.

Tehnički deo

Toshiba 46TL968/938 verovatno poseduje sve što jedan smart TV može danas da sadrži. Dijagonala od 46 inča, LED ekran, Full HD, 3D, 4 HDMI ulaza, 2 USB ulaza, Wi-Fi, instalirane aplikacije. Više tehničkih detalja možete pronaći ovde. Jedino što tehnički nedostaje, a što ćete u nekom trenutku i primetiti su 3D naočare, koje ne idu uz TV, kao i kamerica koja vam je potrebna kako bi koristili Skype.

Prvi utisak

Ogroman TV kojim morate rukovati pažljivo, makar oko postavke. Da bi ovako nešto uneli u svoj stan, morate da napravite poveći prostor. Kada ga unesete, vaša soba više nikad neće biti ista. Dijagonala od 46 inča, odnosno 117 cm, zahteva prostor. Pa čak i da ga okačite na zid, imaćete osećaj da je nešto vrlo veliko u stanu.

Sama montaža televizora je vrlo jednostavna, važno je samo da ekran dobro pričvrstite za postolje. Prvo uključivanje TV-a i meni koji nije baš intuitivan iz prostog razloga što nije u pitanju klasičan TV. Ipak, uz uputstvo koje dobijete već za jedan dan možete savladati sve opcije TV-a.

Ja sam definitivno najviše problema imao sa memorisanjem kanala. Skeniranje je brzo ali su kanali ostali memorisani „kako na koji naleti“. Nisam uspeo da napravim drugačiji raspored intuitivnom metodom, dok u pojašnjenja u uputima nisam zalazio. Ona druga memorija me fino služi pa sam popamtio gde su mi oni važni kanali. Siguran sam da postoji i neko bolje rešenje.

Prvi utisak gledanja kanala – fali nam digitalna televizija. Ja sam kao i većina korisnik klasične kablovske TV i većina kanala, posebno naši, na ovako velikom TV-u deluju vrlo „pirinčasto“ i mutno. Tehnologija ovih televizora je daleko ispred onoga što naše televizije i predajnici trenutno nude. Moguće da bi to drugačije izgledalo da imam IPTV, ali u taj deo se već slabije razumem.

Povezivanje računara, koje je vrlo jednostavno klasičnim kablom za monitor, ili puštanje filma preko USB-a već stvaraju totalno drugačiju sliku. Odabirom izvora na TV-u lako se prebacujete sa klasičnog TV signala na USB ili računar, a tamo je slika totalno drugačija! U tom trenutku imate osećaj da je ispred vas veliki digitalni bioskop! Tada sve tehničke prednosti ovog televizora dolaze do izražaja.

SMART TV specifičnosti

Iako ima 3D postavku uz ovaj TV ne dolaze 3D naočare. TV ima opciju konvertovanja 2D u 3D, ali nisam uspeo to baš u potpunosti da testiram, pa ostaje na vama.

WiFi, odnosno bežični internet je karakteristika koja ovom televizoru daje posebnu draž. Povezivanje na internet je vrlo jednostavno i preporuka je da to obavite u startu. Time se otvara jedna nova opcija u glavnom meniju i to je totalno priča za sebe i razlog zašto TV nosi uz ime i oznaku smart. Aplikacije Youtube, DailyMotion, Skype.. samo su neke od onih koje TV poseduje. Nisam imao iskustva sa ovom tehnologijom, ali će se o ovome u budućnosti definitivno tek pričati.

Pored svega navedenog na TV možete povezati i svoj Facebook i Twitter nalog. Zbog procedure registrovanja Toshiba naloga nisam želeo ovaj deo detaljnije da testiram.

Posebna priča su aplikacije preko kojih možete kupiti film ili snimak nekog koncerta i direktno sa interneta pogledati na svom TV-u. Samo ovaj segment otvara neke nove mogućnosti i neka nova tržišta o kojima će se u budućnosti tek pričati.

Mane

Već sam naveo, nedostatak 3D naočara i USB kamere. Kad već toliko košta mogli su i to da ubace. Minus ide i na račun procesora/memorije čija se slabost primeti kod zahtevnijih smart aplikacija. U par navrata se TV (umalo da napišem računar, jer na trenutke i ostavlja takav utisak) restartovao, dok je neke od aplikacija (par igrica) otvarao jako sporo. Baš zbog nove tehnologije vrlo je moguće da se ovaj segment tek unapređuje.

Cena

U inostranstvu je oko 750 eura, dok je kod nas od 900 do 950 eura. Ukoliko imate spremnu tu sumu, nećete se pokajati. Ukoliko smatrate da je previše para, slobodno se opredelite za neki malo manji i jeftiniji TV, bar dok ne dođe ona prava digitalna televizija.

Finalni utisak

Ako TV kupujete primarno zbog TV kanala – ovo nije TV za vas, slobodno potražite jeftiniji. Ako u priču uključite i računar, filmove sa USB-a – tzv kućni bioskop, WiFi, pregled video materijala sa Youtuba, onda Toshiba 46TL968/938 opravdava investiciju.

Share Button
6
6 Komentara
  1. Leftfield

    Zaboravio si da napises:
    1. Cijenu Skype kamere koja se pravi samo za odredjene TV i koja kosta > 100€.
    2. Ubjedljivo najbolja i genijalna stvar: „TrackId“ funkcija koja sluzi za almost instant pronalazenje pjesme koju upravo slusate na TVu. Moj Winamp i Sony TV su automatski spojeni ovom funkcijom!
    3. Mora se kupiti Xvid licenca.

  2. Miloš Petrović

    1. Koliko sam razumeo važno je da je USB kamera. Nisam išao toliko daleko.

    2. 3. Nisam siguran o čemu pričaš 🙂 Ako imaš više informacija slobodno pojasni

  3. Leftfield

    1. Ne moze USB kamera. Samo Skype proizvodjac i verzija kamere koja se pravi samo za taj TV… Probao ja da kupim.
    2. TrackID je funkcija – kad ide neka muzika na TVu, kliknes dugme i u roku od 2-3 sekunde TV izlista koja je to pjesma i/ili slicne pjesme. Uslov je (normalno) da je TV spojen na internet.
    3. Preko USB Flash-a mozes da pustas sve vrste filmova ali za neke moras da kupis kodek koji je koliko se sjecam 20-tak dolara. TV moze da cupa i direktno sa kompa, ali nece ako taj kodek nije placen. Sad sam pogledao, u pitanju je: DivX(R) VOD.

  4. To se zove dobar TV.

  5. Zoran

    Pa malo je poobimno i traži prilično poznavanje novih tehničkih izraza.Ali ocena za blog 4+…Što se tiče TV TOŠIBA tiče mislim da mora da dođe do tehničkog nivoa kod nas tehnika kako bi ispratila sve ove mogućnosti.Što se tiče cene ona je za sada za naše uslove povelika.

  6. DAKI

    Nije mi jasno kako te nije sramota da nesto testistiras a ne znas skoro ni sta je,a jos je gori onaj koji ti je to dao…i usput imas veze sa IT skolama…a cak i sajt ti je na nivou deteta od 8 godina…

    U nista nisi hteo da zalazis,nigde daleko nisi hteo-znao da ides ali vazno da si hteo da napravis test…

    Koliko vidim,ukljucio si strujni kabl,preskenirao kanale,proba 1.14.25 i to je to sto inace rade deca…

    Za tebe i tebi slicnima i jeste VOX od 20000 din…

Ostavi komentar