Tri godine bloga

Blogovanje / 22. 10. 2010. / Autor:

Nekako želim da napišem taj rođendanski blog post, čisto da zaokružim blogersku godinu, i možda primim neku lepu čestitku. Blogovati tri godine intenzivno nije ni malo jednostavno, razlog više da ovim tekstom prođem kroz jedan checkpoint na blogerskom putu.

Kada danas čitam neke od svojih prvih blog postova shvatam da postoji velika razlika u odnosu na današnje tekstove. Sada mi je žao zašto tada neke fazone nisam koristio, ali su te nove tehnike i fazoni došli upravo prirodnim putem, odnosno iskustvom.

Blog je pokrenut sa idejom da studentima FONa kojima sam držao vežbe iz predmeta Elektronsko poslovanja i Internet tehnologije prenesem dodatnu priču za koju nisam imao vremena u okviru časova na fakultetu. Priznajem da sam razmišljao da li da domen bude Milos-Blog.com ili MilosBlog.com , i ipak se odlučio za drugi. U odabiru domena su mi pomogle kolege sa fakulteta sa kojima sam živeo u studentskom domu.

Svoj stil sam vremenom menjao, imao trenutke kada moj blog ličio na mini sajt za najave, pisao blog postove kao vesti, ali sam ipak vremenom nekako izoštrio svoj stil. Najpre sam rešio da mi kvalitet bude ispred kvantiteta. Ne zanima me broj postova mesečno nego njihov kvalitet, nije bi bitan broj okrenutih strana već zadržavanje na njima, važna mi je povratna informacija i komentari posetilaca. Kada sam te stvari definisao sve je krenulo dobrim putem.

Ujednom trenutku za malo da skrenem sa ovog internet puta, ipak, nešto je bilo jače od mene i ostao sam na internet šinama.

Vremenom sam naučio šta je snaga bloga , tako da danas smatram blog najboljim alatom internet marketinga. Iskustvo sa MilošBloga mi puno pomaže u novim projektima koje radim za sebe i svoje klijente.

Brojke : 205 tekstova, 1.340 komentara, 12 kategorija, prosečno oko 250 jedinstvenih posetilaca dnevno, sa povremenim pikovima na 500, čak i 1000. I da ponovim, nisu ove brojke najvažnije već kvalitet koji se trudim da održim iza njih.

Najviše pohvala sam dobio za, sada već legendarni, Joomla tutorijal koji je preuzelo više od 3.500 posetilaca. I dve godine nakon objave dobijam mejlove, pitanja, pohvale. Ja sam se u međuvremenu udaljio od Joomle, ali je to iskustvo veliko i može već sutra biti preslikano na neke nove tutorijale.

Najveću pohvalu sam dobio ove godine na Blog Openu, kada mi je kolega Branko Pajić rekao : MilošBlog je brend. Zaista mu hvala na tome. To me je motivisalo i da otvorim fan stranicu na Fejsbuku, jer ako već postojim tri godine i ako ljudi misle da je moj blog brend, onda je facebook fan stranica logičan korak.

Zahvaljujući ovom blogu dobio sam i poziv za gostovanje na Radio Televiziji Srbije , kada je novinar Nada Vasiljević naletela na moje tekstove vezane za Fejsbuk. Ubrzo je usledilo i gostovanje na Televiziji Pink, poziv iz Politike, Večernjih Novosti, 24 sata, Radio Televizije Bor, Radio Televizije Zaječar… Toga svega sigurno ne bi bilo da nije MilošBloga.

Pre nekoliko meseci sam se potrudio da odaberem TOP 30 tekstova, videću da ih naglasim i u obliku banera, mislim da ima šta korisno tu da se pročita iz više oblasti o kojima pišem.

Planovi postoje. Nemože se nikuda krenuti bez plana. Nekog drastičnog redizajna neće biti, možda samo neke finese, potrudiću se da se malo više pišem o WordPressu, mobilnoj telefoniji, blogovanju, Facebook marketingu. Malo sam „rasut“ jer se trudim da i FacebookSrbija blog magazin održim u formi, ali se nadam da se to ne odražava negativno na kvalitet MilošBloga.

Ove godine sam se prijavio i za WebFest, stoga, ako ste u prilici i smatrate da MilošBlog priča vredi, možete glasati za moj blog.

Sigurno najveći korak koji sam ove godine napravio je otvaranje samostalne web dizajn i internet marketing agencije MWEB. Primetićete da je logo sličan MilošBlogu čime sam i želeo da budem prepoznatljiv, na neki način povučem nit konekcije. Agencije MWEB sigurno ne bi bilo da nije MilošBloga.

Za kraj ovog rođendanskog teksta želim da se zahvalim svim posetiocima koji čitaju moj blog i kolegama koji mi često pružaju podršku u poslu koji radim.

U kontaktu smo

Miloš Petrović

Share Button
16
16 Komentara
  1. Sta drugo reci, kolega, sem neka je sa srecom i da se bavis bloggingom jos minimum 10x to toliko 😉

    p0z

  2. Izuzetno mi je drago što smo se upoznali na ovogodišnjem BO u Novom Sadu i hvala ti na pitanju „Reci nam samo još jednom koliko imaš godina?“.

    Davno sam te još počeo pratiti i čitati MološBlog, stvarno si napredovao i to je ono najdragocjenije što nosiš sa sobom naprijed.

    Čestitam rođendan i sretno koliko s blogom toliko i s agencijom.

  3. Srecan blogodan! 🙂

  4. Alal vera! 🙂 Sve najbolje! 🙂

  5. Od prvog posta pratim tvoj blog. Nisam siguran da li je broj mojih komntara najveci, ali sam siguran da redovno uzivam i stalno nesto novo naucim kod tebe. Meni je to jako bitno.
    Mozda bi bilo dobro da ovaj blog iskoristis za promociju tvoje agencije, izmedju ostalih postova?
    Srecan blog rodjendan i da ih slavis jos milion!

  6. Cimeru – samo da ti čestitam, i poželim sve najbolje u nastavku (blogerske i svake druge) karijere.

  7. Čestitke ….

    nadam se da će ovaj blog opstati da Pavle pročita post i diskusije oko njegovog blogića.

    samo napred

  8. Sve cestitke Milose, i samo napred jos mnogo, mnogo godina.

  9. Hvala puno dragi prijatelji! Čitamo se, pratimo se!

  10. Само напред, Лошми 😉

  11. Miloše, čestitam treći rođendan, i želim ti još mnogo tema, izazova, pitanja i inspiracije i ubuduće!!

  12. Miloše, neka ti je srećna trogodišnjica blogovanja i neka tvoja Agencija bude uspešna kao i tvoje blogovanje!
    A godišnjica neka bude nebrojano puno! 🙂

  13. Srecan rodjedan, blog Vam je odlican.

  14. Nek je srecno i bericetno u daljem radu sa blogom!
    Svaka cast!

  15. Cestitam na trogodisnjici i zelim ti da i dalje tako nastavis.. 🙂 A svim blogerima koji vole automoto sport preporucujem da posete moj blog koji sam skoro otvorio i ostave mi koji komentar da li im se svidja i sta bi jos hteli da vide. Bio bih vam zahvalan 🙂 Pozdrav svima

  16. Iskrene čestitke
    Ja sam nova u svemu ovome
    Pozdrav svima

Ostavi komentar