Twitter i domaći online mediji

Društvene mreže / 14. 06. 2009. / Autor:

ikonica-twitterIstraživanje sprovedeno na Twitter nalozima vodećih domaćih medija pokazuje da smo poprilično daleko od bilo kog ozbiljnog tvitovanja. Pres i Kurir kao da još nisu čuli za Twitter, B92 nema svoju ekskluzivnu adresu, Blic još ne postavlja poruke. Svet i NaDlanu među vodećima.

U razmatranje su uzeti domaći online mediji koji se nalaze u top 100 na alexa listi za posetu iz Srbije. B92 kao sajt sa najvećom posetom kod nas nije uspeo da ulovi svoju /b92 adresu, već su morali da se zadovolje nalogom /serbia koji za sada poseduje oko 349 pratioca i 6690 postavljenih poruka. Nemoj je bilo jako zanimljivo da zazme adresu twitter.com/b92 tako da ime koje stoji pored naloga nosi naziv – uzo prvi.

Blic koji je drugi po poseti u Srbiji u sferi informisanja takođe poseduje Twitter nalog sa skromnim brojem pratioca – 74 , gde svi još željno isčekuju prvi post. Vrlo ozbiljno od strane jednog takvog medija. Možda ipak Blic pregovara sa izvesnom Kay Wilson Heikel koja poseduje nalog twitter.com/blic i očigledno nema neku posebnu želju da tvituje. Ako Blic ne pregovara oko preuzimanja njene adrese, eto ideje.

blic-twitter

Bilo je teško naći Mondo na twitteru, zaista je puno naloga koji sadrže reč Mondo u sebi, dok sa njihovog sajta ne postoji link ka twitter nalogu. Ipak, Mondo za sad fino ažurira svoj nalog sa skromnih 128 pratioca na adresi twitter.com/mondoportal

Pres  i Večernje Novosti još nisu čuli za Twitter pošto još nemaju svoje naloge. Kurir je svoj nalog registrovao, ali je za sada na nuli sa brojem pratioca i poruka. Politika za sada skromno, 32 pratioca. RTS, slična situacija, nalog registrovan, za sada samo jedan pratioc, međutim u ovom slučaju interesantan naziv kanala : twitter.com/vasepravo , gde po mom mišljenju RTS totalno maši poentu naziva i sa sloganom na twitteru više liči na neku ne-vladinu organizaciju. Za jedan RTS koji u poslednje vreme dosta potencira svoj veb sajt sramota je da se ovako igra sa svojim Twitter nalogom.

Portal NaDlanu je rekorder po broju Twitter naloga – za sada 4 : nadlanu (64 pratioca), turizam (127 pratioca), nocnizivot (224), filmnadlanu (112). Zbog širine portala jednostavno je kreirano više tematskih kanala među kojima prednjače noćni život i film.

nocnizivot-twitter

Svet takođe poseduje solidan Twitter nalog sa 261. pratiocem i gerila follow kampanjom od 668 naloga koje svet „prati“. 24 sata skromno ali uporno vode svoj nalog koji poseduje oko 70 pratioca, Story – 141, City Magazine – 123.

Opšti zaključak je da većina vodećih medija još eksperimentiše ili još nije ni čula za Twitter, pre svega klasični mediji Novosti, Kurir, Politika, Pres, što može biti jako alarmantno, dom su „mlađi“ mediji uporni u nameri da postave jake Twitter temelje : naDlanu, City Magazine, 24 sata, Mondo, Svet, Story.

Napomena : analizu sam sproveo 12. juna 2009. tako da su podaci o pratiocima i postovima od tog dana.


Poseta sa Twittera

Prema iskustvu svaki link postavljen na twitteru može privući oko 10% pratioca. Tako vodeći b92 koji poseduje 349 pratioca može po jednom linku da računa na oko 35 poseta po postovanom linku. Poseta u svakom slučaju može biti i bolja ukoliko se link „zakotrlja“, odnosno retvituje. Gledano iz tog ugla, niti jedan od domaćih medija ne može imati bilo kakvu značajnu dnevnu posetu sa Twittera. Ipak, Twitter je u Srbiji tek počeo.
Šta je twitter, čemu služi, kako se koristi? Ukoliko još niste informisani prelistajte neke od ovih linkova, sigurno će vam koristiti :

Sveobuhvatno uputstvo za Twitter početnike

Kako se uključiti na Twitter

Šta je Twitter?

Share Button
11
11 Komentara
  1. Odlican post. Lepo si rekao, izdvojicu taj deo :

    Ipak, Twitter je u Srbiji tek počeo.

    To je cinjenica, a setimo se galame oko, da upotrebim cudnu frazu, „moranja posedovanja i aktiviranja na twitteru“ i njegove uloge uopste…

    Potencijala za sirok dijapazon upotreba ima, ali polako, treba biti realan.

  2. I CityMagazine je na Twitteru 🙂

    Ne treba biti mnogo strog – Politika Online je registrovana ako se ne varam pre 2 dana…

  3. Lep pregled, iako iskreno ne razumem tu opčinjenost twitterom na personalnom nivou, više ga kontam kao sms u formi one to many. Nego htedoh da kažem da bi od leta trebalo da se krene sa verifikacijom zvaničnih twitter naloga. Evo nečega o tome na ovom linku.

    http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2348358,00.asp

  4. Zaboravih da dodam i ovaj status sa twittera koji objašnjava zašto su mlađi čitaoci (guilty as charged) napustili novine.

    http://twitter.com/cshirky/status/2131973359

  5. Srđan Janković

    iako odlično kao sredstvo komunikacije, twitter će teško u SRB zaživeti. Jeste da je već počeo, ali ništa više od jačeg buzz-a

  6. @Srdjan Jankovic

    A sta bi ti hteo VISE od popularnosti :))) Ne cuva kucu, ne kuva kafu, ne ide na posao umesto tebe…ali sve ostalo radi.

    Evo ja malopre dobila ekstenziju za firefox koja mi je trebala u roku od odmah. Probaj da koristis Twitter kao Mastermind grupu. Radi, provereno 🙂

  7. Pojavila se recimo i politika na twitteru http://twitter.com/PolitikaOnline

    Ali su twittowi protected, dakle moras ga pratiti da bi video…

    SICK! Daj nek im neko objasni kako ovo radi bre.

  8. @Fotomanijak

    Idi pa im objasni :)))

  9. Medju medijima je i Sportska centrala sa 73 pratioca i 1.312 updatea
    http://twitter.com/scentrala

  10. Lazar

    @ Ivan Twitter je već uveo Verified Account, za sada samo za „poznate“ ličnosti kao Ashton Kutcher, Demi Moore i dr. Postoji mogućnost kasnijeg uvođenja i za druge korisnike (nas smrtnike) ali ne verujem da će se to dogoditi…

Ostavi komentar