Utisak o konferenciji E-turizam

Događaji , Internet Marketing / 10. 05. 2014. / Autor:

Turizam kao struka mi je oduvek bio interesantan ali nisam verovao da ću imati priliku da održim predavanje pred publikom iz te branše. Ipak, internet marketing putevi su me naveli baš na tu oblast i upravo spoj interneta i turizma je ideja konferencije E-turizam koja je 10. maja 2014. održana u Beogradu.

miloseturizam54

Internet marketing je ništa ako ne postoji konkretna niša na koju će se upotrebiti. Nije mi prvi put da predajem na omiljenu temu studije slučaja sajta Wellness-spa.rs i SpaHoteli.rs, ali definitivno jeste prvi nastup pred publikom koja nije klasična web publika, što je dobro, jer se napokon čupamo iz kolotečine konferencija gde jedni drugima predajemo neku istu ili sličnu priču.

Kada sam jula 2010. krenuo sa razvojem koncept novog projekta Wellness-spa.rs nisam očekivao da će biti tako uspešan kao što je danas. Do duše i nije bio posebno uspešan u prve dve godine rada. Ceo taj put je pretočen u jednu finu priču koju sam prvi put prezentovao na E-Trgovini 2013. godine.

miloseturizam32

Ne volim puku teoriju i jako sam zahvalan sebi i svom timu što imam konkretne studije slučaja o kojima mogu da govorim. To i publika ceni, pokazalo se danas na konferenciji E-turizam. Od direktora konferencije Milana Stojkovića sam dobio zadatak da razdrmam publiku nakon ručka. Potrudio sam se da to energično uradim. Komentari kažu da sam uspeo (jedan, dva, tri). Vrlo sam samokritičan kad su moja predavanja u pitanju i osim dve psovke (koje su inače dobile aplauz) nema sebi šta da zamerim. Mislim da sam uspeo da prenesem ideju, znanje i iskustvo kroz priču i da će to ovoj omladini značiti.

miloseturizam43

Razmišljao sam odakle mi uopšte ta energija kojom držim ovu i slične prezentacije. Nisam bio tako vešt pre par godina, a volim i da ostavim neki utisak kad već držim predavanje. Energija se prenosi. Ja sam svoju "œskupljao" na predavanjima troje za mene ključnih ljudi: Srđan Erceg, Dragana Đermanović, Geri Vajnerčuk. Slušao sam ih, upijao, čestitao, pričao sa njima posle njihovih predavanja, a uz svoju priču iz prakse koju imam uspeo da napravim miks nečega što se izgleda ljudima dopada.

Evo i jednog tehničkog podatka. Moja današnja prezentacija je karakteristična i po tome što je nastala "œu oblaku". Nisam koristio niti jedan desktop program da je napravim, sve je urađeno preko Google Drive-a i programa koji se za kreiranje prezentacija tu nalaze. Bilo mi je lako da prezentaciju pozovem putem linka i jednostavno pustim u sali. Ko je već radio ove stvari rećiće "œuh, velika stvar" ali znam da mnogi za ovo prvi put čuju i drago mi je da sa njima to iskusto podelim.

miloseturizam23

Kratko ću se još osvrtnuti na konferenciju E-turizam. Mislim da su dva predavača bila ozbiljan fail. Jedan je imao lošu priču, diskutabilnu praksu, užasne zaključke, dok je drugi imao samo lošiju naraciju ali jako dobar koncept prezentacije. Neću da ih imenujem. Prezadovoljan sam predavanjem Jelene Đaković iz hotela Square Nine koja je za mene potpuni pogodak konferencije. Mlada, konkretna, sa pričom iz prakse izdominirala je u prvom bloku predavanja.

enaeturizam

Standardno dobar Nenad Pantelić, koliko god da znam i šta god da znam, od njega uvek saznam nešto novo. Mislim i da nas je Milan fino uklopio u zajedničkom bloku, kao Ćavija i Injestu, Riberija i Robena, Suareza i Staridža"¦ šalili smo se pre predavanja, sa razlogom naravno jer imamo priču koja se dopunjuje i postiže pogodak. Publika sjajna. Puno novih lica iz nove branše, hotelijera i turizmologa koji su željni znanja iz web oblasti. To je i poenta cele priče, edukovati neke nove mlade ljude, usmeriti ih na web i dobru praksu.

E-turizam je položio svoj premijerni test. Organizatori su sjajni momci i siguran sam da je ovo samo početak jednog ozbiljnog spoja turizma i web marketinga, koji je inače tako logičan.

Foto @ Jelena Kandić, Miloš Leković, ETurizam ofišl

Share Button
1
Jedan komentar
  1. primetno je da je turizam prilično zagazio u e vode, verovatno više od drugih oblasti, ili je bar moj takav utisak

Ostavi komentar