Utisci sa BizBuzz-a 2010

Događaji / 02. 11. 2010. / Autor:

Obično utiske ne sabiram po nekoliko dana, ali sam to ovaj put učinio. BizBuzz shvatam malo poslovnije nego BlogOpen, ne smeta mi da uzmem tefter i olovku u ruke i propratim više stručnih predavanja. Uvek me raduje i dolazak kolega u velikom broju. Malo atipično za mene, ali ovaj put sam osim olovke ovaj koristio i foto aparat.

Od tri moguća, ove godine sam u Nišu boravio dva radna dana, praktično prvi i drugi dan BizBuzz-a.

Zvezda prvog dana je po mom mišljenju Dragan Varagić sa predavanjem Online Lead Management. Taktični postavljen na kraj dana, da bi svi ostali na okupu, Dragan je predstavio koncept koji će mi definitivno puno značiti u budućnosti i novim projektima. Lead Management predstavlja upravljanje „skoro zbarenim“ korisnicima, odnosno kvalifikovanim kontaktima, osobama koje se same jave za konkretnu uslugu ili proizvod na sajtu. Koncept se kreira po principu : šta želim da korisnik prvo uradi na sajtu. Ovo je po meni ključna rečenica i način na koji treba da razmišlja svaki web dizajner pri kreiranju web prezentacije.

Svaki Draganov slajd mi je davao gomilu ideja i smernica, a posebno me je zagolicala priča oko Google Analitike putem koje možemo na napredni način meriti ključne stvari – goals, za naš sajt i uopšte web poslovanje. Prikazani primer levka i situacija u kojoj korisnik ne sme da ispadne iz cevovoda dodatno navode na razmišljanje : šta radi moj posetilac i kojim se putem kreće. Da li razmišljamo na taj način kada kreiramo web sajt? Morali bi da razmišljamo.

Moram da priznam da se samo u situaciji kada Dragan Varagić predaje ja osećaj kao učenik. Kod drugih predavača nemam taj osećaj. Podseća me na opasne profesore koje sam imao na fakultetu, ali za razliku od većine njih ume da održi pažnju publike tokom apsolutno celog predavanja. Prezentacija Dragana Varagića sa BizBuzz-a 2010.

Peđa Milićević nam je govorio o brend komunikaciji, prilagođavanju poruka samom brendu i ciljanoj grupi, pokazao puno zanimljivih primera iz prakse (to nekako naviše volimo) i sve u svemu ostavio dobar utisak. Peđa se svojim blogom fino pozicionirao u bloging svetu, samo neka tako nastavi.

Utisku prvog dana dodatno doprinosi i Džefri sa sajta Kolektiva.net. Obično od stranca ne očekuješ mnogo toga na našem jeziku, ipak, Džefri nas je iznenadio svojim kul čitanjem srpskog sa slajdova, a dokrajčio podatkom da pitanja možemo postavljati i na našem jeziku, jer nas razume. Džefri nije ni sanjao da će svoju priču graditi na Balkanu jer je mislio da su Srbija i Hrvatska poslednje zemlje na planeti gde internet biznis može da uspe. Ipak, pomama, najpre u Hrvatskoj, sada i u Srbiji, grupna kupovina postaje hit. Po mom mišljenju to i ne treba da nas iznenadi, mi volimo kada je nešto džaba, a u pravo nam Kolektiva to omogućuje. Džefri kaže da su Twitter i Facebook za njih jako važni, jer upravo tu pipaju puls publike : „ako nešto ne volite mi to vidimo“. Mnogo toga je rečeno u toj rečenici : povratna informacija je zlatna, ako se naravno kao takva iskoristi. Sve u svemu Džefri je ostavio jako dobar utisak.

Drugi dan BizBuzza sam dočekao sa manje elena i više umora, ali sa dovoljnom željom da slušam predavače. I odmah zanimljivi podaci od strane Miloša Lalića sa sajta Putovanja.info : air tickets, fraza koja se sve manje traži, avio karte, sve više. Definitivno šansa, a igrači su već u trci. Miloš kaže da su za 2010. godinu na sajtu Putovanja.info prodali 1000 avio karata, odnosno u proseku oko 3 karte dnevno. Imam utisak da je to malo, ali obzirom da se radi o vodećem sajtu u Srbiji, konstatujem da je to realnost. Miloš kaže da polemika oko toga da li postaviti plaćane karticom ili putem uplatnice ne treba da postoji i da je najbolje da sajt ima obe opcije. Verovatno ga treba poslušati.

Ako je Varagić zvezda prvog dana onda je Tatjana Vehovec glavna faca drugog dana. Da, 2:0 za Novosađane. Tatjana nam je pažnju privukla natpisom +18 i unapred upozorila na psovke koje će se naću u prezentaciji. Moram da napišem : sjajno i originalno. Ne proseravam se, stvarno je tako. Ups… da, iskoristio sam reč : proseravanje, ali zašto kada nam je Tatjana rekla da tu vrstu reči ne korisimo. Šalu na stranu, poenta njene prezentacije je upravo bila u tome : manje proseravanja više konkretnog i normalnog obraćanja. Fantastična i neverovatna novogodišnja ponuda je u stvari novogodišnja ponuda. Fenomenalne i izvanredne krofnice sa čokoladom su samo krofnice sa čokoladnom. Mušterija će da odluči da li du one fenomenalne, izvanredne, raspad, ili nešto peto. Tatjana aka Mušema je definitivno utisak (drugog) dana.

Listajući svoj tefter dolazim i do trećeg imena koje je ostavilo utiske tog drugo dana. U pitanju je Srđan Erceg i prikaz Facebook aplikacije Frikomanija. On je pred mnogobrojnom publikom izvršio prezentaciju lizanja sladoleda, što je bio potpuni hit. Srđan dolazi iz kompanije Huge Media i mislim da je svojom prezentacijo uneo dodatnu svežinu BizBuzz-u i naterao nas da razmišljamo o tome koliko su Facebook aplikacije važne u internet marketingu.

Na moju žalost, zbog poslovnih obaveza nisam mogao da prisustvujem i trećem danu BizBuzz-a, što znači da sam propustio predavanje Tomislava Cara : kreativna prodaja oglasnog prostora na webu. Ipak, Tomislav mi je obećao da će mi odgovoriti na sva pitanja vezana za prezentaciju kada je budem odgledao na netu.

Moram da kažem da je Tomislav inače super lik, upoznao sam ga veče pred prvi dan BizBuzz-a i uopšte nisam u prvi mah ukapirao sa kime se upoznajem. Već prvi razgovor pokazao je da je reč o profesionalcu sa puno iskustva. Pohvala za organizatore koji su ga pozvali na BizBuzz.

O druženju neću mnogo da pišem jer bi to bila 6 reda hvale i oduševljenja. Sve u svemu odlična ekipa, preko 50 meni poznatih faca, nova poznanstva, i naravno nezaobilazne Niške kafanice nakon predavanja.

Vidimo se i do godine na BizBuzz konferenciji!

Pogledajte obavezno : Fotografije, IT Događaji – I dan, IT Događaji II dan, E-Biznismeni u kafani

Share Button
7
7 Komentara
  1. Bravo milose! Obozavam da citam tvoja sumiranja,utiske i retrospektive 🙂 cekam ona na kraju godine, to mi je uvek zanimljivo.

  2. Trudim se Limunado, volim da prenesem ljudima stvari iz svog ugla, bez klasicnog prepricavanja. Citamo se

  3. Malo kasnim sa čitanjem. Dopada mi se kako si sve prikazao i hvala ti što si ponešto postavio da može da se pogleda:)

  4. Snelle, hvala na komentaru.

    Ja sam mozda malo zakasnio sa objavom tada, primetio sam da je manje citan tekst nego prosle godine, ali dobro, svakako je tu, ne mrda sa bloga 🙂

  5. Pa jel postoji u srbiji Kolektiva il nest slicno?

  6. Jako mi je zao sto nisam bio ove godine ili si ti to odlicno opisao 🙂

  7. Kakva je budućnost kolektiva i sličnih web grupnih kupovina, ima ih na desetke novih ?

Ostavi komentar