WebDan – insajderska priča

Događaji / 08. 04. 2013. / Autor:

webdanlogoOstalo je nekoliko dana do WebDan konferencije koju organizujemo u Boru. Na red je došao i jedan blogersko insajderski tekst. Vreme je da vam iznesem i neke manje poznate informacije, odnosno šta se dešavalo „iza scene“, ko su organizatori, kako smo se okupili i šta nam je cilj.

Do sada sam bio deo više konferencija, kao predavač, suorganizator, gost. Sakupio sam dosta informacija, video puno interesantnih stvari, onih dobrih a i onih loših. Sredinom 2012. godine je u meni počela da se stvara potajna želja da kreiram neku novu ali drugačiju konferenciju u Boru. Više puta sam svojim prijateljima pomenuo: ako ja nešto organizujem to može biti isključivo u Boru. Od početka sam imao jasnu viziju da to neće biti klasična web biznis konferencija, već sam primarno želeo da bude usmerena ka mladima. Izazov mi je bio da ukrstim ciljnu grupu Share konferencije (mlade ljude), deo koncepta Web Festa (Budva), kao i lokalitet istočne Srbije.

Krajem 2012. godine sabrao sam dva i dva, ukrstio dobre kontakte, definisao ciljnu grupu, okupio oko sebe fenomenalnu ekipu i od tog trenutka više nisam bio sam u priči. Strah od nečeg novog je postojao ali je sve bilo lakše u timu.

Momci kojima sam najpre preneo osnovne ideje bili su Marko Aleksić i Damir Petkovski, moji prvi saradnici na raznim web projektima. Izneo sam im ideju u osnovi i ostavio puno prostora za njihove predloge. Znao sam da mogu da računam na njihovu kreativnost. Nakon samo par dana bio sam pozitivno šokiran. Moja osnovna ideja je bila fantastično prihvaćena i poprilično unapređena. Marko i Damir su u koncept WebDana uneli takvu svežinu i energiju da sam jedva čekao da to podelimo sa svima vama.

pametnimomci

Od početka sam insistirao na preciznoj i realnoj ciljnoj grupi. Nismo želeli da kreiramo konferenciju gde bi opet jedni drugima držali predavanja. Bilo nam je važno da animiramo neku novu publiku i u našem fokusu su bili mladi iz istočne Srbije. Naravno, oni su nam bili primarna ciljna grupa ali nam je bilo drago da animiramo i sve one koji su željni web znanja bez obzira koliko imaju godina i odakle dolaze. Primarna tema su nam zarada i poslovi na internetu, dobri primeri iz prakse, konkretna iskustva drugih.

Vremenom sam shvatio da je izbor najbližih saradnika KLJUČNI momenat u organizaciji ovakvih događaja. Saradnici su bili pravi, energija udružena i hvala svim predavačima što su odmah prepoznali da je u pitanju neka lepa priča.

Kasnije nam se priključuju Milan Stojković i Miloš Avramović i ubrzo postaju važan deo naše male borske ekipe.  Naš partner u organizaciji je Centar za kulturu Bor. Podržavaju nas Red Bull, Doncafe, Infostud, Bambi, Coca Cola Hellenic, Mini, Huge Media, Bor030, NaDlanu, MarketingITD, Netokracija, TV Bor, BITNO Bor i svima neizmerno hvala na tome!

Bilo je jako teško praviti planove, pregovarati, stvarati nešto jako pozitivno, a o tome ne tvitnuti! Posebno meni. Ko me redovno prati na Twitteru mogao je da primeti da nešto kujem u radionici. I jedva dočekah taj 14. mart, mesec dana pred konferenciju da i javno objavimo šta smeramo.

Ideja je bila jako lepo prihvaćena, već nakon 24 sata imali smo dvadesetak prijava. Do danas ih imamo 190! Više nego prijatno smo iznenađeni interesovanjem koje prevazilazi granice istočne Srbije. Četvrtina prijavljenih su ljudi iz Beograda, Niša, Novog Sada. Buzz je definivno bio jak. Lokalno više ne postoji. Brzo smo reagovali i organizovali hotele za prenoćište, savete oko prevoza do Bora, izlet u nedelju do Borskog jezera. Želimo da sve one koji dolaze sa strane zadržimo u Boru još jedan dan, dok traju vikend i zalihe pozitivne energije WebDana.

webdancover

O novcu nismo uopšte razmišljali. Bilo nam je važno da budemo na pozitivnoj nuli ili u blagom minusu, da okupimo dobru ekipu predavača, dobre goste i uživamo u pozitivnoj energiji koju će nam WebDan doneti. Hvala svima koji su našu energiju prepoznali.

I dok organizujemo WebDan 2013 polovina mojih misli je već usmerena na WebDan 2014. Ove godine je bilo puno „kečeva iz rukava“ ali je i dalje puno karata koje ćemo iskoristiti tek naredne godine.

Subota, 13. april 2013. WebDan u Boru i svi ste dobrodošli!

Twitter: @WebDanrs , #webdan
Facebook: WebDan, Event

Share Button
2
2 Komentara
  1. Zadovoljstvo je biti deo WebDan ekipe! Siguran sam da će konferencija biti uspešna, i da je ona samo vrh ledenog brega budućih WebDan-a :).

  2. Браво за младе, талентоване и амбициозне људе који желе да подстакну и друге да се баве корисним стварима и тиме допринесу развоју целог друштва.

Ostavi komentar