Zašto je važno da jedna kompanija vodi svoj blog

Internet Marketing / 25. 02. 2009. / Autor:

corporate_manU poslednje vreme se dosta govori o kompanijskim, poslovnim, blogovima. U makazama stereotipne priče i nedostatka sluha mnogobrojnih kompanija, sporo, ali sigurno, koračamo napred. Praktično gledano, poslovni blog nosi mnogobrojne prednosti naspram statične web prezentacije.

Dizajn Vaše prezentacije, brzina učitavanja i raspored elemenata na strani.. predstavljaju klasičnu tehničku stranu, dok je bloging marketing Vaše firme. Ulaganjem u poslovni blog ulažete u marketing. Prelep sajt sa odličnim fotkama i fleš prezentacijom može posetioca oboriti s nogu, i nesporan je cilj da proizvod ili usluga moraju biti lepo spakovani na webu (još ako je i neka korporativna seka na stranici, vaš paket je sigurno lepo upakovan). Ok, neka posetilac bude fasciniran prezentacijom, ali daleko važnije je da taj posetilac najpre dođe do sajta vaše firme.

Web marketing stručnjaci kažu da jedan klik vredi od 5 do 10 dinara. To je neka okvirna cena koju trebate izdvojiti da posetilac dođe do Vas sa nekog drugog sajta. Članovi Vaše porodice znaju tačan naziv adrese Vašeg sajta, to nemojte brinuti.

Drugi način dolaska do vaše prezentacije je putem pretraživača. Ogroman broj korisnika danas koristi pretraživače (koliko Vi puta dnevno koristite pretraživač?). Uneće naziv vaše kompanije ili delatnosti i doći do Vas. Postavlja se pitanje da li potencijalni posetilac zna za tačan naziv firme ili jednostavno zna delatnost koja mu je potrebna, i ako zna samo delatnost, pitanje je da li će doći do Vas jer je tu i sajt konkurencije. Vrlo važno da Vaš sajt bude dobro optimizovan za pretraživače. Nije bitno da li je napucan ključnim rečima, važno je da je u „kondiciji“, odnosno da se konstanto dopunjuje potrebnim stvarima. Tu na scenu stupa Vaš kompanijski blog.

businesswoman

Sumirano, poslovni blog je deo Vašeg kompanijskog sajta  koji će Vaš sadržaj održati svežim, biti u stalnom kontaktu sa pretraživačem, i predstavljati magnet za Vaše klijente. Blog platforme su fantastično optimizovane za pretraživače, a konstantno i smisleno pisanje na blogu može imati efekte jače nego silne reklame. Na kompanijskom blogu ćete pisati o vašoj struci, proizvodima, uslugama, testovima, zanimljivostima vezanim za vašu delatnost, dešavanjima u firmi. Da, tu će biti puno ključnih reči vezanih za Vašu kompaniju, sveže unetih, što će biti odličan magnet za sve one silne korisnike koji koriste pretraživače.

Sve navedeno je u glavnom SEO (optimizacija za pretraživače, kanal do Vas) strana kompanijskog bloginga. Na to dodajemo i svakodnevni kontakt sa posetiocima i medijima kroz vaše tekstove, lagane povratne informacije, kao i postojanje u blogosferi.

Računica

Prema nekom dosadašnjem iskustvu, jedan opširniji tekst sa dobrim ključnim rečima na dnevnom nivou može da donese od jedne do 3 posete. Primera radi, ukoliko vaš blog sadrži 100 tekstova, tokom vremena, znači da je na dnevnom nivou moguće ostvariti posetu od 100 do 300, samo sa pretraživača. Ako se vratimo na računicu da jedan posetilac vredi od 5 do 10 dinara, znači da imate besplatnu reklamu koju bi inače na mesečnom nivou platili od 15.000 do 90.000 dinara (100 posetilaca dnevno x 5 dinara x 30 dana ::: 300 posetilaca dnevno x 10 dinara x 30 dana). Dobar blog sa finom bazom i konkretnim ključnim rečima, mesečno vam može dovesti od 3.000 do 10.000 potencijalnih klijenata. Da li je to dovoljno objašnjenje o snazi korporativnog bloginga? Ako ste pesimista, sve brojke podelite sa 10. Opet nije malo.

Lični primer

Moj blog nije kompanijski, ali jeste na neki način poslovni. Bavim je Joomla sajtovima, i o tome povremeno pišem, u proseku jedan tekst mesečno, što mi je do sada donelo i nekoliko klijenata. Nisam se upuštao u reklamiranje svoje usluge, to mi nije bilo primarno, ali vreme i bloging je pokazalo da klijenti sami dolaze do mene.

U prilog priči :
Online marketing i PR taktike za 2009
Vrijeme blogova tek dolazi!
Web profit
Poslovni blog by Gost bloger : Jovan Milićević

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Melinda

    Zaboravili ste samo da kazete da ce sve vecim razvojem interneta u Srbiji broj sajtova, a tako i blogova biti u velikoj meri uvecan, tako da pojavljivanje na prvoj strani rezultata pretrazivaca nece biti bas jednostavno.
    Na razvijenim trzistina, SEO marketing predstavlja samo jedan dodatak PPC marketingu, koji je monogo fleksibilniji, reaktivniji i u velikoj meri, mnogo vise rentabilan nego SEO.
    Iz licnog iskustva klijenta koji je start up firma, 70% klijenata mu dolazi preko PPC marketinga, 27% zahvaljujuci SEO marketingu i ostatak preko direktnog ukcavanja domena.
    Jos jednom se ogradjujem, izneto iskustvo je vezano za trziste na kojem SEM investicije za 2008 predstavljaju vise od 250 milijardi €.

Ostavi komentar