Kako zaraditi od bloga?

Svako od vas, u vremenu društvenih mreža, vlasnik je sopstvenog medijskog kanala, zato se sve češće susrećemo sa pojmom "œdruštveni mediji". I dok sam hvalospevom govorio kako imam blog od 2008. (da dobro ste pročitali) čitanost, publiku.. pojavile su se društvene mreže i neki novi klinci koji bez bloga dolaze do novca preko istih. Kako zaraditi od bloga, a kako od društvenih mreža?

Kada sam kao moderator na konferenciji "œNova energija" postavio pitanje Zorani, modnoj blogerki, da li bi pre eliminisala svoj blog ili Youtube kanala, odgovorila je da Youtube kanal želi da zadrži čak i po cenu da nema blog. Ok, 1:0 za društvene mreže. Razumem, veća je publika na tom kanalu i manje cimanje oko pripreme sadržaja, a zarada – dobra.

social-media-763731_1280

Ipak, da li su društvene mreže danas toliko moćne? Da li je blogovanje pregaženo od strane tvitova i statusa? I ključno pitanje: gde zapravo leži zarada danas na internetu?

Postojani i trenutni web sadržaj

Moram da se na kratko pozabavim teorijom. Za početak ću sve društvene mreže i blogove ubaciti u jedan koš i napraviti raspodelu na principu postojanosti poruke koja se prenosi, u smislu koliko je dugo moguće poruku videti i koliko je teško (ili lako) određenim pretragama do poruke doći.

Postojanim web sadržajem smatram onu poruku, tekst, sadržaj, do koga je moguće doći relativno lako putem popularnih pretraživača. Tu blog i Youtube sadržaj prednjače, blog zbog Google pretrage, a Youtube zbog sopstvene i plus Google pretrage. Jednostavno govoreći, tekst koji ste napisali na blogu (jednom!) ili video koji ste postavili na Youtube (jednom!) ima izuzetan potencijal da u budućnosti bude pregledan (pročitan) više stotina ili hiljada puta. To je snaga onlajna i postojanih kanala.

statistika-putovanje-blog-2

Trenutnim web sadržajem smatram tvitove i Fejsbuk statuse, u novije vreme i Instagram fotke. To je sadržaj koji je u trenutku objave izuzetno vidljiv, ali vremenom gubi svoju oštricu i nakon par nedelja na webu kao da ne postoji. Oštrica u prvom momentu jeste daleko jača od klasičnog blog teksta jer je poruka kao katapultom ispaljena, potencijalno izuzetno vidljiva.

Koliko jedan bloger zaradi novca mesečno?

U Srbiji malo. Ja sam u svojim najboljim blogerskim danima tek povremeno imao po neki sponzorisani blog post i mogu reći da se moj direrektni blogerski prihod na godišnjem nivou merio tek u nekoliko stotina evra.

Interesantno da Blogometar anketa, koju je pokrenula PRPepper agencija, pokazuje da je tek svaki peti bloger u regionu napisao sponzorisan post (tačno 20,69%). Da iznesemo zaključak: tu novca ima. Gaga Đermanović mi je na taj podatak iznela i informaciju da je "œlopta" na strani kompanija koje moraju aktivnije da uključe blogere u promociju, a pre svega komuniciranje svojih proizvoda i usluga. Verovatno zato BeeShaper mreža i pridaje posebnu značaj blogerima. Samo još da proradi svest kompanija.

girl-791177_640

Znači ipak se isplati biti bloger? Odgovor je: može se isplatiti, ali ne preko noći.
Kao bloger vam mogu reći da je važna istrajnost, redovno (ali ne previše često) pisanje i publika koja vas čita.

Moram da vam priznam da mi je lepše od kad nemam opterećenje da moj blog mora da zaradi. Doneo mi je nešto novca, ali indirektno mnogo više: publiku, kontakte, reputaciju. Nije sve u evrima ili dolarima.

Gde je zarada?

OK, ako vam je baš stalo do tih evra i dolara, prostor za zaradu postoji, i putem društvenih mreža i preko blogovanja. Nisam pristalica toga da se paušalno naplaćuje svaki tvit, tekst ili Fejsbuk status, mada su neki i tako radili. Cenim merljive efekte, ili makar konkretne klikove, idealno finalnu prodaju i procenat od iste.

Vremenom je bilo pokušaja da se vidljivost nas običnih ljudi pretoči u internet zaradu po što meriljivijem modelu. Iz tog ugla gledano, BeeShaper mrežu smatram najinovativnijom u današnjim opcijama web zarade, sa napomenom da je daleko pogodnija "œtrenutnom" web sadržaju, koji za kratko vreme mora da odradi svoje, nego klasičnom blogeru koji želi dugoročniju zaradu.

I odgovor na pitanje: Zarada je tamo gde je vaša publika. Blog, Tviter, Fejsbuk, Youtube nalog su svaki za sebe posebni kanali komunikacije, ali ključno, svi zajedno u sinergiji moćno web-medijsko oružje danas.

Svakim novim kanalom povećavate šansu za zaradu, bilo da se odlučite za Google AdSense (postavka na blog ili Youtube), affiliate marketing (jako dobar potencijal), ili pojurite neku agenciju da vam sredi baner (uh, male šanse da će vam to uspeti).

Negujte svoje medijske kanale, i svoju publiku, to je ključno.

Share Button
0

Ostavi komentar