HTC Desire Eye – test, utisci, iskustvo

Mobilno / 17. 04. 2015. / Autor:

Veliki sam ljubitelj HTC telefona i već sam ih kroz istoriju nekoliko naređao. Pisao sam o starom HTC Tattoo, naprednom HTC One X, u Pariz nosio HTC One Max (i kasnije se jedva vratio na svoj telefon), stoga je moja privrženost HTC brendu više nego očigledna. Na red je došao HTC Desire Eye.

htc-desire-eye1

Siguran sam da vas ovaj test neće smoriti jer nije previše tehničkih detalja, naglasak je na korišćenju, pisano rečima za običnog korisnika (korisnicu).

Iako naziv Desire podseća na starije serije HTC telefona, Eye je potpuno u rangu HTC One M8 telefona, sa manjim razlikama. Iz potpuno drugog izvora je i jedan HTC M8 proveo nekoliko sedmica kod mene, tako da sam mogao i paralelno da ih uporedim.

HTC Desire Eye nije mali telefon i za nijansu je veći od HTC M8 telefona. Dok je prvi oko 5.2 inča, drugi je na tačno 5. Ta razlika, odnosno tih 0.2 inča u praksi znače sledeće: kad ležiš u krevetu moraš 5.2 inčni telefon da držiš sa dve ruke. Znam da među vama postoje ljubitelji većih telefona, ali ovaj je za moj pojam praktičnosti ogroman. Prednost ove veličine je svakako preglednost i dobar doživljaj i jako je teško kasnije vratiti se na nešto što je za samo inč manje.

Sve ostalo je potpuno besprekorno i lično smatram da nam ovoliko dobri telefoni nisu potrebni. Često mi se čini da je super imati i duplo slabiji telefon, ali, potrošačko društvo i razvoj tehnologije čine svoje, posebno kad ortak ili ortakinja imaju sličan telefon, pa moraš da ih pratiš.

Najveća prednost HTC Desire Eye telefona, čak i u odnosu na HTC One M8, je ta čuvena prednja kamera. Možete je zvati selfie kamera, jer stvarno to i jeste. Ima odličnu širinu, što u praksi znači da ne morate mnogo da udaljite ruku da bi svi stali u kadar. Rezolucija je neverovatnih 13 megapixela (gde sve ovo ide..). Iako nisam neki selfi manijak, jedna opcija me dodatno oduševila, a to je šminka-uživo, odnosno opcija pri kojoj kamera registruje tvoje lice i tačno tu te blago "œnapuderiše". Zvuči suludo, ali stvarno ste lepši na tim fotkama.

htc-desire-eye-fotkano2

Zadnja kamera je takođe 13 megapixela, tako da je sve jedno sa koje strane fotkate. Uz to je u program ugrađena gomila sjajnih efekata i sve to oko kamere jeste najveća prednost HTC Desire Eye telefona.

Opcije snimanja su takođe fenomenalne, u standardnoj HD rezoluciji. Video snimak kreiran HTC Desire Eye telefonom možete videti upravo ispod ovog teksta. U pitanju je druženje borskih blogera na Borskom jezeru (zanemarite odvale u pozadini).

Baterija je posebna priča i kad kažem da je telefon izdržao 2 dana sa celodnevnim korišćenjem, stvarno to i mislim. Zvanične specifikacije kažu da telefon u stand-by režimu izdrži 22 dana! Ali teško da će neko od vas ovakav telefon držati „čisto da stoji“. Ja ova 22 dana ne verujem, ko proba, neka javi.

htc-desire-eye-fotkano1

Danas, kada smo svi frustrirani brzinom trošenja baterija naših telefona, ovi novi, veliki, izgleda imaju neke svoje prednosti. Napuniš i zaboraviš kad si napunio. Kao auto na plin. Baterija poseduje i opciju brzog punjenja, tako da se za 30 minuta napuni na 60%.

Zvuk na telefonu je fascinantno dobar i ja bih ga nazvao „saraund“. Osim što je jak i oštar, deluje potpuno kao da je oko vas sistem zvučnika 5.1.

U osnovi dolazi sa KitKat Androidom 4.4.4, uz opciju da se „popne“ na novi Android 5.1. Budite sigurni da će ovaj telefon imati podršku i za novije Android verzije, jer stičem utisak da je HTC-u jako bitan.

Kućište telefona je sa strane u boji, i može doći u dve nijanse: crvene i plave. Zadnja strana je blago gumirana i deluje slabije u odnosu na HTC One M8 koji deluje metalno. Telefon je izuzetno tanak, svega 8.5 milimetra.

htc-desire-eye

Procesor je brzine 2.3 gigaherca, sa četiri jezgra (4 puta brži od mog laptopa). Sve ostale tehničke karakteristike možete pronaći na GSM Areni.

Neću pominjati ko ga od domaćih mobilnih operatera nudi, istražite sami. Ja sam, kao veliki fan HTC-a, da ne kažem digitalni ambasador, u direktnom kontaktu sa predstavnicima HTC u Srbiji i vrlo rado ću i dalje testirati njihove telefone. U ovoj fazi me ostali brendovi manje zanimaju, možda eventualno Nexus telefoni.

Kad sam već pomenuo HTC M8, evo i jedne ekskluzive: HTC M9 će imati svečanu premijeru 24. aprila u Beogradu. Lokaciju ne smem da vam kažem javno 🙂 Javite se na kontakt stranici.

I za kraj, ako se odlučite za HTC Desire Eye, nema šanse da se pokajete, osim ako imate malu šaku. Javite svoje utiske o telefonu!

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Retko dobijamo upite za otkup ovog telefona, što govori da ga ljudi čuvaju kod sebe, znači dobar 🙂 Probali smo ga i delimo iskustva sa tobom.

Ostavi komentar