Kako da primite novac putem KOMeKEŠ usluge Komercijalne banke

Ostale teme / 14. 10. 2016. / Autor:

Iako u našem bankarskom sektoru nije sve sjajno, ova usluga će verovatno nekome biti korisna. Prošle nedelje sam pogledao video koji je objavio Istok Pavlović, u kome govori o KOMeKEŠ, novoj usluzi Komercijalne banke. Android aplikacije nisu novost, ali je za mene lično poenta priče opcija u kojoj primalac ne mora da ima otvoren račun u banci kako bi primio bilo koji iznos veći od 500 dinara.

To me je podsetilo na situaciju od prošle godine gde je prijatelj iz Bora od mene tražio da mu pozajmim 2.000 dinara. Insistirao je da transakciju obavimo preko PostNet usluge u Pošti, tada jedinog načina za slanje novca bez računa. To je bio prvi momenat kada sam shvatio da postoje ljudi koji nemaju otvoren račun ni u jednoj banci. Ja sam lično navikao na eBanking i sve to mi je delovalo komplikovano.

komekes02

U videu Istoka Pavlovića mi je posebno interesantan momenat u kome primalac dolazi do bankomata Komercijalne banke i kuca kod koji je dobio putem SMS-a, a da pritom nema platnu karticu, što zvuči po malo neralno.

Kako to stvarno radi

Želeo sam da testiram upravo taj momenat i zamolio prijateljicu koja ima otvoren račun u Komercijalnoj banci i mBanking aplikaciju da mi putem usluge KOMeKEŠ pošalje najmanju moguću sumu kako bih ovo testirao. Poslala mi je 500 dinara, taman za dve Moka kafe.

Najpre mi je pristigao SMS, kao što je to prikazano u videu. Specifičnost u startu je što u stvari primalac dobija dve SMS poruke, jednu sa kodom i drugu sa tajnim kodom. Cenim da je ovo zbog određene sigurnosti. Slede prikazi obe SMS poruke.

komekesscren01

Po prijemu ove dve poruke otišao sam do bankomata Komercijalne banke, srećom što nije daleko. Da sam bio na nekom drugom bankomatu, na primer Intese ili Telenor banke, ova transakcija ne bi uspela jer je vezana isključivo za mrežu bankomata Komercijalne banke.

Pošto platnu karticu nemam, bio sam malo zbunjen, ali prateći upustvo dodirnuo sam bilo koji taster na bankomatu i odmah se pokazalo polje za unos koda. Uneo sam najpre kod koji sam dobio u prvoj SMS poruci i pritisnuo taster dalje.

komekes01

Nakon toga uneo i tajni kod pošiljaoca koji je pristigao u drugoj SMS poruci.

komekes03

Provere radi, na bankomatu je stajalo pitanje koliko novca želim da podignem, gde sam uneo iznos za koji znam da je poslat, odnosno 500 dinara, nakon čega je sve već ličilo na klasično podizanje novca.

komekes04

Pravac kafeterija i dve Moka kafe.

komekes05

A kako poslati novac?

Novac može poslati bilo ko ko već ima otvoren račun u Komercijalnoj banci i instaliranu mBanking aplikaciju. Ceo proces uputstva je prikazan u videu na ovoj stranici.

Troškovi?

Svako slanje novca zadužuje račun onoga ko šalje za 25 dinara, uz troškove redovnog održavanja računa. Za postojeće korisnike ovo je svakako bolja opcija nego slanje putem PostNeta koje je svakako skuplje od 25 dinara (i gde može doći do nesporazuma ko će da plati proviziju).

Kome je ovo namenjeno?

Stičem utisak da je relaciji Roditelj  – Student ova usluga idealna, pri čemu roditelj poseduje račun i aplikaciju, reklo bi se odličan način za kontrolu potrošnje studenta. Takođe i za svaki drugi oblik brzog slanja, kao što rekoh, ka ciljnoj grupi onih koji nemaju nameru da otvore račun u nekoj od banaka.

Prednosti i mane

Prednost može biti upravo provizija jer je manja nego uplata novca ka računu u nekoj drugoj banci.

Mana je procedura za prvu instalaciju Android aplikacije (što je ipak jednokratno) kao i vezanost isključivo za bankomate Komercijalne banke.

Zaista ne mogu da predvidim da li će zaživeti, ali ne mogu da sporim da se Komercijalna banka prva dosetila ove opcije.

Tekst je napisan u saradnji sa Komercijalnom bankom

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Ova usluga je sjajna i lepo funkcioniše. Svaka čast za slike.

Ostavi komentar