Spark.me: eksperimentišite dok ste mladi

Događaji / 25. 06. 2014. / Autor:

Svakodnevni poslovi umeju jako da umore, pa nam web konferencije dođu kao neko osveženje, posebno kada su na moru, na 5 minuta od plaže. Zato volimo Spark.me jer nije daleko od Srbije, a opet je blizu mora, ali nam od svega najviše znače strani predavači i fenomenalne preduzetničke priče.

spark6

Kada su na nekoj konferenciji svi predavači sa zapada, osim jednog Rumuna koji je sa istoka, samo prisustvo donosi neku novu „out of the box“ energiju, a priče uspešnih inostranih web preduzetnika doprinose da ti IQ malo poraste, nakon svih onih stvari zbog kojih ti u Srbiji IQ ponekad pada. Oko 400 ljudi, posebno puno mladih iz Crne Gore, je 19. i 20. juna uživalo u predavanjima ove konferencije, a zbirno vam prepričavam šta je najvažnije da saznate.

San Francisko je „mama“

Nakon nekoliko predavanja prvog dana mogao sam da zaključim samo jedno: svi su opsednuti San Franciskom, kao da je jedini grad u Americi! Radu Georgesku, Sandro Mur i Matevž Petek se slažu u jednom: morate biti tamo kako bi znali u kom pravcu ide web. Matevž to poredi sa trčanjem trke. Lakše je trčati u grupi jer ti ta grupa diktira tempo. Upravo je to slučaj u Silicijumskoj dolini.

spark4

Ipak, glava tamo, programeri ovde. Radu smatra da je tehnologija svuda, da naš region ima posebno talentovane programere i dizajnere, ali da bi glavna kancelarija globalne prodaje morala biti u SAD. Radu je više za formiranje manjih kompanija nego za outsorcing i povezivanje, jer smatra da je outsource samo prodaja minuta.

Sandro Mur ima veliko iskustvo u kontaktu sa investitorima i smatra da oni vide samo dve stvari: da li si borac ili nisi. Ako jesi, lako te prepoznaju i daju novac. Koliko god hvalio Silicijumsku dolinu, Sandro smatra da nam je potreban totalno drugačiji model rada i manja opsednutost onime što se tamo dešava. Prodaja kreće tamo, ali treba razmišljati i izvan tog jedinog načina koji tamo postoji.

Kompanija ili preduzetništvo

Ako osobu koja je fino zagazila u svoj startap pitate "œRad u kompaniji ili preduzetništvo?", svi će vam reći da je uvek najbolje raditi za sebe. Rizik postoji, ali i stalni posao je rizik, što smo imali prilike da vidimo u skorijem slučaju Drey kompanije u Srbiji.

Interesantni su odgovori web preduzetnika na Spark.me konferenciji na pitanja o velikoj zaradi. Gotovo svi se slažu da bi neki veći novac investirali u nove startapove. Eto i odgovora odakle toliko biznis anđela i akceleratora.

spark3

„Web preduzetništvo nije samo keš, to je stil života.“ – kaže Matevž Pevek iz startapa Povio. I on bi novac zarađen u jednom, uložio u drugi startap.

Priče o velikim i uspešnim projektima

Dve vrlo interesantne priče i studije slučaja poznatih američkih web sajtova pričali su Skot Berkun (ex WordPress.com) i Toni Konrad (About.me). Skotovo predavanje sam detaljnije prepričao i izvukao najbolje detalje, dok mi je u slučaju Tonija bilo posebno interesantno da njegove kolege nisu verovale u .me domen. Sajt About.me se smatra jednim od prvih promotera .me domena i za sad vrlo uspešno funkcioniše. Toni smatra da su lični profili na webu jako važni, a primer za to je kad krenete da guglate svoje ime i prezime: „Priznaćete, bolje je kad se pojavi sadržaj koji ste sami kreirali nego ono što je neko pisao o vama“ – kaže Toni. Inače u pauzama su svi učesnici imali priliku da se profesionalno fotografišu za svoj About.me profil, što sam učinio i ja, malo smotano, pa tu fotografiju verovatno nećete videti.

spark8

Web eksperimenti

Većina predavača je dala isti savet: eksperimentišite! To je jedini način da vidite šta će se dešavati u situaciji koja do sad nije postojala. Ako je u pitanju vaša karijera i niste sigurni da li bi vam neki posao odgovarao "“ probajte taj posao. Ako želite da pokrenete neki projekat i niste sigurni koliko ima smisla "“ pokrenite projekat, makar u nekom mini izdanju i pratite rezultate. Prostora na webu trenutno ima! Ali ne još dugo…

spark5

Eksperiment donosi iskustvo koje sigurno pomaže u donošenju novih odluka. Dru Benks (Drew Banks) iz kompanije Prezi nam je dao i dodatni savet, odnosno varijaciju pomenutog: "œEksperimentišite dok ste mladi, jer kako starite, sve teže ide". Nije govorio o seksu već o web preduzetništvu, ali je paralelu moguće napraviti.

Razlikujte se od drugih

Dobro, to nismo znali (not). Ipak, više predavača je pomenulo "œPurple cow" efekat. Ako se u stadu krava nađe jedna koja je ljubičaste boje, svi će pitati "œZašto je ona krava ljubičasta" i ostale će biti manje bitne. Naravno, nije poenta da se glupirate kako bi vas drugi zapazili, već da se razlikujete na poseban način i time utičete da drugi pričaju o vama.

spark7

Kina je druga planeta

Ipak, kada se govori o globalnom tržištu nekako se zaobilazi Kina. Svi je smatraju posebnim izazovom. Dru Benks iz kompanije Prezi, čiji softver broji oko 40 miliona korisnika i podeljen je u tri tržišne celine (edukacija, konferencije i biznis), upravo Kinu markira kao tržište kome je potrebno pristupiti sa posebnom strategijom.

spark2

Elektronski novčanik budućnosti

Radu Georgesku iz Rumunije je, kao malo osveženje, zagazio i u dalju budućnost i govorio o elektronskim novitetima. Radu smatra da je pitanje dana kada će naši elektronski novčanici posedovati daleko više od podatka koliko imamo para na računu. Tu će biti praktično podaci o vlasništvu svih pokretnosti i nepokretnosti koje posedujemo. Želiš nešto da prodaš, uradiš to na jedan klik i automatski preneseš vlasništvo. Deluje moguće, ali za nekoliko desetina godina… dobro u Srbiji za pedeset.

sparkpublika2

Očigledno je da sam na Spark.Me predavanjima izigravao pravog štrebera i da me plaža videla tek nakon prva dva dana konferencije. Iskreno, nisam propustio niti jedno predavanje, a i zašto bih kad su predavači prešli i po nekoliko desetina hiljada kilometara da bi nam preneli priču. Prezasićen domaćim konferencijama i predavačima, Spark mi je prijao više nego crna čokolada sa ukusom narandže.

Za kraj, jedan mali detalj. Poseban segment edukacije na Spark.Me konferenciji bili su citati u pozadini bine. Od svih citata, jedan moram posebno da izdvojim: "œSometimes you win, sometimes you learn." – John C Maxwell.

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Petar

    Hvala na izveštaju, ali javljam se u komentarima samo da bih podelio oduševljenje citatom kojim je tekst završen. Sjajno !!!

Ostavi komentar